Armada Fastigheter

Källsortering

Mycket av våra sopor kan återvinnas vilket är bra för miljön! Vi ger dig möjligheten att lämna dina sorterade sopor nära din bostad.

Källsorteringen börjar i köket!

Försök att hitta en lösning som passar dig, så att det blir lätt att sortera och lagra undan avfallet. Så här kan du ha det:

Restsopor (gamla soppåsen) i en korg på insidan av diskbänksdörren

Förpackningar (glas, metall, plast, papper) i en större papperskasse. Om du blandar allt i en påse i köket så tar det mindre plats. Sedan sorterar du förpackningarna i ditt källsorteringsrum. Tänk på att alla förpackningar måste vara rena och torra innan du lämnar dem i källsorteringsrummet.

Tidningar och returpapper kan du ha i en större papperspåse i en garderob eller under diskbänken om det finns plats.

Elektronik är allt med sladd eller batteri + alla typer av armaturer. Skruva ur lampan och lägg den i separat kärl. Tänk på att inte krossa tv- och dataskärmar eller glaset på glödlampor, lysrör och lågenergilampor.

Farligt avfall ska alltid förvaras oåtkomligt för barn. Om du lämnar det farliga avfallet i en annan förpackning än originalet måste du skriva på vad det är. Farligt avfall kan inte lämnas i källsorteringsrummen utan skall lämnas på miljöstationer eller Brännbacken.

Hur gör man?

Skölj ur - annars luktar det i köket och i källsorteringsrummet

Låt torka - så det inte blir kletigt och kladdigt i köket och källsorteringsrummet

Platta till - så tar det mindre plats i köket och i källsorteringsrummet, du och vi kan då tömma mer sällan

Ta av korkar, lock och annat löst - de är ofta av ett annat material. (även om både burken och korken är i plast, det är olika plaster)

Inga påsar, kassar, snören eller smutsiga förpackningar - töm ur kassarna och ta bort plast och snören kring tidningar.

Vad sorteras var?

Avfall kan lämnas på följande platser:

Brännbacken – Återvinningscentral, tar emot grovavfall, farligt avfall, elektronik med mera.

Miljöstationer - där lämnar du ditt farliga avfall.

Källsorteringsrum - här kan du lämna restsopor, förpackningar, tidningar och returpapper, well och elektronik.

Du vet väl om att även dina matrester kan återvinnas och komma till nytta som biogas eller biogödsel? Avfallshantering är en viktig del i miljöarbetet och mellan 2013 och 2015 införde vi successivt möjligheten för våra hyresgäster att kunna återvinna matavfall.

OBS! Från och med 1 januari 2024 så är det obligatoriskt att sortera ut sitt matavfall!

Så här går det till

Varje hushåll får all nödvändig utrustning från oss. Utrustningen består av en påshållare samt bruna papperspåsar som är framtagna speciellt för insamling av matavfall. Påsarna rymmer cirka fem liter matavfall och är gjorda av vattenavvisande papper. Pappret släpper igenom vattenånga, men inte vattendroppar. Det är viktigt att påsen sätts i den särskilda påshållaren för att luften ska kunna cirkulera runt påsen så att vattnet kan avdunsta för att påsen inte ska gå sönder.

Påsen kommer att bli fuktig och missfärgad på utsidan, det är normalt. Du kan lägga lite hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen om du vill. Om matavfallet är blött kan du låta det rinna av innan du stoppar det i påsen.

Efter 2-3 dagar eller när du fyllt påsen till den streckade linjen på insidan av påsen ska du rulla ihop påsen i överkant så att den stängs och sedan lägga den i det bruna kärlet för insamling av matavfall. Om påsen är väldigt blöt kan du sätta en extra matavfallspåse utanpå innan du lägger den i kärlet.

Matavfallet blir miljövänlig biogödsel och biogas

Av det insamlade matavfallet framställs biogas som används som drivmedel för bilar och stadsbussar, samt biogödsel som används som växtnäring till odlingsmarker.

Det är viktigt att man sorterar rätt!

För att återvinningen ska fungera och kunna användas till biogas eller biogödsel är det viktigt att man använder den avsedda bruna påsen samt att man endast lägger matavfall i påsen och i kärlet för matavfall. Är man osäker vad som räknas som matavfall är det bättre att slänga det med restavfallet (hushållssoporna).

Det här kan du lägga i påsen

  • Matrester
  • Bröd och gryn
  • Grönsaker, rotfrukter, frukt
  • Kaffesump, kaffefilter Tesump, tepåsar
  • Ris, mjöl, pasta
  • Ägg och äggskal
  • Skaldjur, även skalen
  • Mindre ben från kött, fisk och fågel
  • Snacks, godis, choklad

Tar dina papperspåsar slut kan du hämta fler hos följande butiker:

Coop Extra, utanför kassorna

ICA Kvantum, vid returstationen

Willys, vid returstationen

Hemköp Favoriten, på järnavdelningen

Du kan även hämta påsar på Roslagsvattens reception, plan 3 på Sågvägen 2, eller på Brännbackens återvinningscentral.

STORT TACK FÖR DIN INSATS!

Vi använder oss av kakor för att spara dina inställningar och förbättra din upplevelse på vår webbplats

Jag förstår